2013 m. sausio 9 d., trečiadienis

3. Mikroprocesorių sistemos sandara ir funkcionavimo principai


3. Mikroprocesorių sistemos sandara ir funkcionavimo principai
Temos tikslai:
  1. Paaiškinti mikroprocesorinių sistemų paskirtį, sudėtį ir pagrindines funkcijas. 
  2. Sugebėti paaiškinti keitimosi duomenimis sistemoje principus, žinoti kas tai yra procesoriaus darbo taktas, ciklai, kas lemia ciklų skaičių komandoje.

Temai studijuoti skirtas laikas:          2 teorijos valandos;
2 savarankiško darbo valandos.
Mokydamiesi šios temos turėsite  suprasti, kas tai yra mikroprocesorinė sistema, iš ko ji sudaryta, koks joje mikroprocesoriaus vaidmuo, kokios jos funkcijos, kaip ji sąveikauja su operacine sistema.
Jūs turėsite perprasti, kaip jungiami vienas su kitu mikroprocesorinę sistemą sudarantys moduliai, kaip gali būti organizuojamas keitimasis informacija sistemoje. Tik gerai suprasdami mikroprocesorinės sistemos struktūrą ir paskirtį galėsite nuodugniau gilintis į patį mikroprocesorių.
Mikroprocesorius   yra  procesoriaus   modulio   svarbiausia  dalis   -   "širdis".   Tam, kad mikroprocesorius dirbtų, reikalingas impulsų šaltinis, išduodantis  stačiakampio formos sinchrosignalus, sinchronizuojančius sistemos darbą. Tokių impulsų generatorius   vadinamas laikrodžiu. Kai sinchronizatorius neveikia, jokie informacijos perdavimai ar pakeitimai procesoriuje negalimi. Procesorius turi gauti komandas ir duomenis, kuriuos reikia apdoroti. Tuo tikslu jam būtina keistis informacija su kitais mikroprocesorinės sistemos moduliais per sistemos magistralę. Magistralės valdymo signalus formuoja sistemos valdiklis. Visos paminėtos dalys, sujungtos per sistemos (bendrąją) magistralę sudaro minimalios sudėties  procesoriaus modulį.
Be procesoriaus modulio į mikroprocesorinę sistemą įeina:
Ø  atmintinės modulis,
Ø  įvesties – išvesties modulis,
Ø  sąsajos su realiais objektais modulis ( tik valdymo sistemose).
Visi moduliai sujungiami tarpusavyje per sistemos (bendrąją) magistralę.
Įvesties - išvesties modulį sudaro išoriniai įrenginiai ir jų valdikliai.
Mikroprocesorinė sistema su prijungtais prie jos išoriniais įrenginiais vadinama mikrokompiuteriu.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą

Tinklaraščio archyvas

Etiketės