2013 m. sausio 11 d., penktadienis

14.5. Temos apibendrinimas



1.      Fon-Neimano architektūros kompiuteriai vienu metu gali vykdyti tik vieną programą. Tačiau yra įmanoma paleisti vieną procesą, o po kurio laiko jo darbą pagal aparatinę taimerio pertrauktį nutraukti ir, išsaugojus atmintinėje šios programos būseną (visų programa pasiekiamų registrų turinius),  pereiti prie kitos programos darbo.
2.      Šiuos procesų perjungimus reikia įvykdyti abiejų programų vykdymo metu, procesų perjunginėjimo dažnis turi būti toks kad vartotojui susidarytų nepertraukiamumo įspūdis t.y. vartotojas manytų, kad dirba su abiem programomis vienu metu. Be jokios abejonės procesoriau resursai dalijasi abiem procesam proporcingai.
3.      OS periodiškai pakankamai dideliu dažniu perjungiant procesoriaus resursus nuo vienos prie kitos programos vykdymo, vartotojui susidarys įspūdis, kad abi programos veikia vienu metu.    x86 kartos procesoriai pradedant nuo antros (286) ir ypatingai nuo trečios (386) kartos turi integruotas daugiaužduotines priemones (užduočių skaičius faktiškai neribojamas), dirbančias apsaugotu rėžimu.
4.      Užduočių perjunginėjimas vykdomas pagal pertraukimo signalą kurį duoda taimeris tai vyksta visiškai „skaidriai“ procesų atžvilgiu.
5.      Žinoma virtualių mašinų palaikymas iš daugiaprogramės operacinės sistemos reikalauja tam tikrų „pastangų“, operacinei sistemai reikia dalinti ne tik procesoriaus resursus, tačiau ir operatyvinę atmintį, ir informacijos laikmenas, ir įvesties/išvesties resursus, kitaip tariant visus realaus kompiuterio resursus.
6.      Daugiavartotojiška operacinė sistema šiuo atveju turi užtikrinti ne tik procesoriaus darbo laiko paskirstymą uždaviniams, bet ir pagrindinės atmintinės, išorinių atminties ir įvesties – išvesties, komunikacijos įrenginių, tai yra visų realaus kompiuterio resursų paskirstymą.
7.      Procesoriai, pradedant Intel 80286, turi technines priemones leidžiančias dirbti daugelio uždavinių aplinkoje.
8.      Bet kuri veikla, kuri gali būti vykdoma lygiagrečiai, vadinama uždaviniu (task) ar procesu. Uždavinys, tai aplinka, kurioje vykdoma programa.
9.      Uždavinys turi būseną, kuri apibūdinama registrų turiniais. Privilegijų lygiai ir uždaviniai –tai pagrindinės ypatybės, kurios leidžia realizuoti daugelio langų režimus, pereiti prie daugiavartotojiškų operacinių sistemų naudojimo.
10.  Operacinė sistema modeliuoja daugiarežimius procesus, realizuodama kiekvieną uždavinį virtualiu procesoriumi.
11.  Multiprogramavimas – tai viena iš procesoriaus valdymo priemonių, naudojamų, kai yra daug konkuruojančių programų atmintinėje.
12.  Operacinės sistemos dispečerio programa išrenka vieną iš pasiruošusių programų vykdymui. Dispečerio programa naudojasi programų surištų kontrolės bloke sąrašu. Pertraukimais atžymima I/O operacijų pradžia/pabaiga.
13.  Po kiekvieno pertraukimo dispečeris startuoja aukščiausio prioriteto programą.
14.  Laiko dalinimas yra taikomos interaktyvioms programoms. Kadangi laikas, kuris praeina, kol vartotojas surenka sekančią komandą ar duomenų porciją yra palyginti ilgas, operatyvinės atmintinės turinys tame intervale gali keistis įkeliant arba iškeliant programas ar jų dalis.
15.  Programa  pirmą kartą įkeliant ją į sistemą, pakliūna į eilę. Ją valdo eilių apdorojimo programa. Atsiradus laisvai erdvei, eiles tvarkanti programa išrenka vieną iš eilėje esančių programų ir patalpina ją į atmintinę.
16.  Mirties taškas sistemoje gaunasi tuo atveju, kai kelios programos turėdamos resursus dar nori tų resursų, kuriuos turi užsiėmusios kitos programos, bet nei viena programa nenori atiduoti savo užimamų resursų.
17.  Šiuolaikiniuose procesoriuose yra „Hyper-Threading“ technologija, šios technologijos dėka vieną procesorių operacinė sistema traktuoja kaip du.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą

Tinklaraščio archyvas

Etiketės