2013 m. sausio 10 d., ketvirtadienis

12.5. Temos apibendrinimas





1.      X86 šeimos procesorių komandų sistema formavosi programinio suderinamumo principu pradedant nuo I8086 procesoriaus. 
2.      Visos  MP 8080 komandos  vykdomos  ir MP8086,  tačiau visiško programinio suderinamumo "iš apačios į viršų" asemblerio lygyje nėra. Viena iš priežasčių – pasikeitė registrų pavadinimai.
3.       Komandos formatu vadinama žinių apie komandos dalių (laukų) ilgį, sudėtį, paskirtį ir tarpusavio padėtį visuma.
4.      Komandų formatai labai įvairūs: nuo vieno iki šešių baitų.
5.      Operacijos kodas teikiamas 1 komandos baite, o kartais ir centrinėse antrojo baito skiltyse; kraštinėse šio baito skiltyse    nurodomas adresavimo režimas. Šešių baitų komandos trečiame ir ketvirtame baituose paprastai teikiamas adreso poslinkis , o penktame ir šeštame - tiesioginis (betarpiškas) operandas .
6.      Vieno arba dviejų baitų komandose teikiamas operacijos kodas (OK), adresavimo režime nuoroda bei (dažniausiai) registrų adresai.
7.      Adresavimo režimai nurodomi antrojo baito dviejose vyriausiose ir 3 jauniausiose
skiltyse.
8.  Įvesti papildomi: bazinis, indeksinis, bazinis indeksinis, bazinis su poslinkiu, indeksinis su poslinkiu ir bazinis - indeksinis su poslinkiu Adresavimo režimai.
9.    Beveik visos šio mikroprocesoriais komandos leidžia manipuliuoti baitais ir žodžiais, saugomais registruose arba atmintyje. Mikroprocesoriaus duomenys priskiriami 16-os skilčių klasei.
10.  Vieno tipo  komandoms priskiriamos tos pačios mnemonikos.  Jų yra  111.  Bendras komandų su modifikacijomis kiekis - 11986.
11.  Pagrindinės komandų grupės yra šios: persiuntimo, aritmetinės, loginės, nukreipimo, valdymo.
12.  MP 8086 komandų sistema žymiai praplėsta, lyginant su MP8080.
13.  Įvestos tokios sudėtingos komandos kaip daugyba ir dalyba.
14.  Komandų sistema žymiai lankstesnė.
15.  Dėl Adresavimo režimų įvairovės labai išaugo komandų modifikacijų skaičius.
16.  Bet kuris iš bendrųjų registrų gali būti naudojamas kaip kaupiklis.


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą

Tinklaraščio archyvas

Etiketės