2013 m. sausio 12 d., šeštadienis

5.12. Procesorių gamyba pagal užsakovo reikalavimus


Gaminio kūrimo pagal užsakovo reikalavimus tendencija jau gyvuoja žemesnėse mikroprocesorių pramonės nišose. Lustų pagrindu kuriami gaminiai yra modulinės struktūros; jie projektuojami iš atskirų nekintamų blokų, atliekančių tam tikras funkcijas (šie blokai dar vadinami intelektinės nuosavybės blokais - intelectual property blocks, toliau - IP).
Esami IP gaminiai firmas skatina daugiau sutelkti dėmesį į sistemų kūrimą iš gatavų blokų, o ne kaskart projektuoti naujus gaminius. Norint sukurti originalų specialios paskirties gaminį ar jo komponentą, tereikia išsirinkti reikiamus procesorius ar kitokio tipo branduolius ir juos sujungti į visumą.
Neseniai kelios kompanijos šią blokų išrankos ir jų integracijos metodiką ėmė plėtoti toliau - pradėjo kurti specializuotų mikroprocesorių branduolius. Naudodami specialias projektavimo priemones, inžinieriai tokį mikroprocesorių gali suprojektuoti labai greitai - per kelias savaites.
Pagrindinės šioje specializuotų branduolių kūrimo veikloje dalyvaujančios kompanijos yra Tensilica, ARC Cores, Hewlett Packard ir STMicroelectronics. Jų veiklos "ideologija" panaši, bet skirtingi uždaviniai ir rinka. Pavyzdžiui, kompanija Tensilica, gaminanti "Xtensa" serijos specializuotus procesorius, išsiverčia su paprastais mikroprocesoriniais branduoliais. O vartotojas šiai įmonei gali ir pats apibrėžti savo keliamus reikalavimus atitinkamame tinklalapyje, vartodamas aukštojo lygmens kalbą, pvz., "Verilog".
ARC Core kompanijos "ARCtangent" serijos gaminiai taikosi į skaitmeninių signalų procesorių rinką. Kaip ir Tensilica, ji užsakovams leidžia patiems apibrėžti norimo procesoriaus savybes - linijų grupės plotį, operatyviosios buferinės atminties talpą ir t.t. Hewlett Packard kompanijos HP/ST Lx gaminių serijos paskirtis - spartinti daugialypės informacijos (garso, vaizdo) apdorojimą taikant labai ilgų žodžių komandų metodiką. Vartotojui leidžiama pasirinkti lygiagrečių komandų rinkinį - pasirenkamas reikiamas skaičius įrenginių, kuriais vienu metu atliekamos kelios operacijos.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą

Tinklaraščio archyvas

Etiketės