2013 m. sausio 9 d., trečiadienis

2. Pagrindinės procesorių charakteristikos



Temos tikslai:
  1.  Paaiškinti mikroprocesorių charakteristikas, gebėti jas klasifikuoti. 
  2. Sugebėti paaiškinti, kokią įtaką šios charakteristikos gali turėti mikroprocesorinės sistemos parametrams.
Temai studijuoti skirtas laikas:          1 val. teorijos,
1 savarankiško darbo valanda.

Manau, įsitikinote, kad mikroprocesorių yra įvairių. Skirtingos jų galimybės ir ypatumai turi būti įvertinami, apibrėžiami. Tam ir naudojamos mikroprocesorių kiekybinės ir kokybinės charakteristikos. Išskiriamos techninės, architektūrinės, konstruktorinės, elektrinės, technologinės ir eksploatacinės mikroprocesorių charakteristikų grupės.
Pagrindinės techninės charakteristikos: darbo dažnis, išorinių adresų ir duomenų magistralių plotis, vidaus duomenų magistralės plotis, vidinių priešatmintinių  tipai ir talpa.
Darbo dažnis nusako, kokiam esant maksimaliam sinchroserijos dažniui, išreiškiamam MHz (GHz), mikroprocesorius dirba patikimai. Jei pirmųjų MP darbo dažnis siekė vos kelis MHz, tai šiuolaikinių – 3  GHz ir daugiau.

Architektūrinės charakteristikos: procesoriaus tipas (skaliarinis, vektorinis); architektūros tipas (CISC, RISC, VLIW ir pan.); išorinių  bei vidinių adresų ir duomenų linijų skaičius,  programinis procesoriaus modelis; komandų sistema (x86 ar kt.), papildomi komandų rinkiniai daugialypės terpės programoms, procesoriaus darbo režimai; vidinė organizacija (paskirstyta, superkonvejerinė, superskaliarinė, daugiagijinė, kelių branduolių ir pan.) .

Išorinių adresų ir duomenų linijų skaičius apibrėžia maksimalų į sistemos magistralę patenkančių adresų ir duomenų skilčių skaičių. Platesnė magistralė leidžia pasiekti didesnį sistemos magistralės laidumą, išreiškiamą MB/s, ir darbo našumą.
Vidaus duomenų magistralės plotis nurodo mikroprocesoriaus operaciniame įtaise lygiagrečiai apdorojamų mašininio žodžio skilčių skaičių. Kuo daugiau skilčių apdorojama lygiagrečiai, tuo spartesnis MP.
Pagrindinės konstruktorinės MP charakteristikos apibūdina išvadų skaičių ir jų išdėstymo tvarką, procesoriaus gabaritus,  korpuso tipą, tinkančio procesoriaus lizdo tipą ir pan.
Elektrinės charakteristikos apibūdina procesoriaus branduolio maitinimo įtampą (įtampas), elektrinius signalų parametrus, procesoriaus sunaudojamą galią.
Technologinės charakteristikos apibrėžia procesoriaus gamybos technologiją, ypač svarbi charakteristika apibūdinantį technologinį lygį yra minimalus takelio plotis, ryškiai įtakojantis procesoriaus darbo dažnį, išreiškiamas nμ. Technologinis tipas (n-MOP, k-MOP, TTLS, BiCMOS ir pan.) nurodo bazinį technologinio proceso tipą, įtakojantį daugelį kitų techninio pobūdžio charakteristikų. (Prisiminkite atitinkamas skaitmeninių grandinių modulio temas).
Eksploatacinės charakteristikos apibūdina leistiną darbo  temperatūrų diapazoną, oro drėgmę ir kt. leistinas eksploatacijos sąlygas.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą

Tinklaraščio archyvas

Etiketės