2013 m. sausio 11 d., penktadienis

3.7. Temos apibendrinimas



1. Pentium MMX, kurio komandų sistema papildyta 57 komandomis, orientuotomis į efektyvų tipinių multimedija algoritmų vykdymą. Joms priklauso ir daugybė algoritmų, būdingų skaitmeniniam signalų apdorojimui (operacijos su vektoriais, skleistinė, Furje eilutės ir kt.). 
2. SIMD apdorojimas žymiai paspartina multimedia algoritmų, kuriems būdingas identiškų operacijų vykdymas su dideliais vienodo tipo duomenų masyvais (pavyzdžiui, 16 bitų skaičiavimai skaitmeniniam garsui ir t.t.) vykdymą.
3. MMX komandų panaudojimas leidžia paspartinti multimedia komandų vykdymą lyginant su įprastais Pentium procesoriais 60% esant vienodam taktiniam dažniui (Intel multimedinio testo Media Benchmark duomenys).
4. Našumo padidėjimas įvedus MMX-komandas nepateisino vartotojų, dirbančių su grafinėmis programomis, vilčių. Našumo padidėjimas 10% buvo pasiektas, kaip manoma, dėka vidinės procesoriaus Pentium MMX priešatmintinės padidinimo, o ne vektorinių komandų.
5. Vykdant tipinius grafiniams paketams geometrinius pertvarkymus, daug svarbiau turėti didelio našumo duomenų apdorojimą slankaus kablelio režime, ko nepavyksta efektyviai realizuoti įvedus duomenų apdorojimo SIMD komandas su fiksuotu kableliu.
6. Viena slankaus kablelio SIMD komanda gali vienu metu apdoroti keturias 32 bitinius  vienadinarinio tikslumo slankaus kablelio skaičius (vadinamų SPFP duomenų elementus).
7. SPFP komandos naudoja naująjį duomenų tipą – 128 bitines reikšmes, turinčias keturis nuosekliai išdėstytus (“suspaustus”) 32 bitinius slankaus kablelio skaičius.
8. Kiekvienas 32 bitinis slankaus kablelio skaičius pagal IEEE-754 standartą turi 1 ženklo skiltį, 8 eilės bitus ir 23 mantisės bitus.
9. Lygiagrečios operacijos vykdomos iškart su visais keturiais kiekvieno 128 bitinio operando 32 bitiniais duomenų elementais. Komandų, vykdančių lygiagrečias operacijas, varduose yra priesaga ps. Pavyzdžiui, komanda addps sudeda keturias duomenų elementų poras ir įrašo keturias gautas sumas į atitinkamus pirmojo operando elementus.
10.     Skaliarinės operacijos vykdomos su jaunesniais (užimančiais 0-31 skiltis) dviejų operandų duomenų elementais. Likę trys duomenų elementai lieka nepakitę (išskyrus skaliarinio kopijavimo komandą movss).
11.     Į naujų Pentium 3 komandų rinkinį įtrauktos papildomos SIMD komandos darbui su fiksuoto kablelio duomenimis. Šios naujos komandos išplečia egzistuojančių MMX rinkinio komandų galimybes.
12.     Naujos SIMD komandos fiksuoto kablelio duomenų apdorojimui vykdo SIMD operacijas  su keliais fiksuoto kablelio duomenų elementais, supakuotais į 64 bitines grupes, įrašo ir saugo pakuotus duomenis MMX registruose.
13.     Svarbiu Pentium 4 pranašumu yra tai, jog jis turi SIMD (Single instruction – multiple data) instrukcijų apdorojimo bloką. 64 bitų instrukcijos skirtos darbui su slankaus kablelio skaičiais, o 128 bitų – su fiksuoto kablelio duomenims.
14.     SIMD instrukcijų rinkinys (SSE2) turi 76 visiškai naujas, operuojančias su plačiu duomenų diapazonu, ir 68 skirtas darbui su fiksuoto kablelio duomenimis instrukcijas.
15.     Pagreitintas duomenų apdorojimas AMD procesoriuose realizuotas naudojant 3DNow! technologiją, gaunamas dėl to, kad vietoje MMX komandų yra naudojamos analogiškos, bet dirbančios su slankaus kablelio formato duomenimis, SIMD komandos. Kiekviena 3DNow! komanda gali dirbti su dviem slankaus kablelio formato operandais. Procesorius AMD K6 – II vieno ciklo metu, naudodamas du konvejerius, sugeba apdoroti dvi 3DNow! instrukcijas.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą

Tinklaraščio archyvas

Etiketės