2013 m. sausio 11 d., penktadienis

13.4. Temos apibendrinimas



1.    Matematinis procesorius žymiai greičiau nei CPU vykdo slankaus kablelio duomenų
apdorojimo ir kitas matematines operacijas.
2.    Kompiuteris turi daug skaičiuoti su dešimtainiais (realiais) skaičiais, kai žaidžiami trimačiai žaidimai ir vykdomos kitos daugialypės terpės programos.
3.    Šiuos dešimtainius skaičius CPU apdoroja su specialiu įtaisu, vadinamu slankiojo kablelio operacijų įtaisu FPU (flopy point unit).
4.    FPU  - tai specializuotas lustas , atliekantis sudėtingas aritmetines ir matematines oprecijas, duomenų slankaus kablelio formoje apdorojimą ir kt. Jis tai daro žymiai greičiau nei centrinis MP. Dirbant   su   tekstų   redaktoriais,   matematinis   procesorius   nedidina   duomenų apdorojimo spartos.
5.    Tais atvejais, kai kompiuteris naudojamas inžinieriniams , matematiniams uždaviniams spręsti, kai vartotojas naudoja elektroninių lentelių taikomuosius paketus, matematinis procesorius duoda gana žymų efektą.
6.    Slankiojo kablelio skaičiai gali būti iki 80 bitų ilgio, o įprasti sveikieji skaičiai – “tik” 32 bitų (leidžiama 4294 milijardai skirtingų skaičių). Taigi FPU yra skaičių triuškintojas, kuris sumažina ALU krūvį.
7.    FPU yra pavaldus mikroprocesoriui ir pačiame mikroprocesoriuje Intel 8088 yra atsižvelgta į jo buvimo galimybę per ESC komandą.
8.    FPU stebi mikroprocesoriaus imamas iš atmintinės vykdymui komandas ir, jeigu eilinė komanda yra jo, tai jis ją įvykdo lygiagrečiai mikroprocesoriaus darbui. Tokiu būdu realiai gaunamas lygiagretus programos vykdymas. 
9.    CPU apskaičiuoja operando atmintinėje adresą, o FPU atlieka likusią komandos dalį.
10.FPU nepakeičia nei vienos Intel 8088 komandos, o tiktai papildo komandų sistemą naujų tipų aritmetinėmis operacijomis.
11.Šalia įprastinių FPU funkcijų , šiuolaikinių procesorių FPU turi ir papildomas daugialypės terpės duomenų apdorojimo funkcijas. Jie sėkmingai realizuoja MMX, SSE, SSE1, SSSE2  ir kitus naujus komandų rinkinius.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą

Tinklaraščio archyvas

Etiketės