2013 m. sausio 10 d., ketvirtadienis

11.2. Konvejeriai RISC procesoriuose



Itin efektyviai konvejeriai naudojami RISC procesoriuose: dėl mažo komandų skaičiaus, vienodo komandų (ir duomenų) ilgio, mažo kiekio operandų (dažniausiai - vieno), adresavimo būdų ribojimo, RISC procesoriuose esančių konvejerių darbą galima efektyviai prognozuoti, atitinkamai - ir smarkiai optimizuoti.
Kaip jau minėta, komandos išrenkamos ir pagrindiniame procesoriuje suskaidomos į mikroopercijas. Šis skaidymas ir vykdymas atliekamas konvejeryje. Konvejeris panašus į surinkimo liniją. CPU komandos suskaidomos (iššifruojamos) konvejerio pradžioje. Jos paverčiamos mikrooperacijomis, kurios po vieną apdorojamos likusioje konvejerio dalyje:
Pirmiausia CISC komandos dešifruojamos ir pakeičiamos lengviau apdorojamomis mikrokomandomis. Tada jos apdorojamos konvejeryje.     
Konvejerį sudaro daugybė pakopų. Senesniuose procesoriuose yra tik kelios pakopos, o naujesniuose – daug (paprastai 10-20). Kiekvienoje stadijoje su komanda “kas nors” daroma, o vienai stadijai iš procesoriaus reikia vieno takto.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą

Tinklaraščio archyvas

Etiketės