2013 m. sausio 11 d., penktadienis

1.1. "RISC" architektūrų tipiški bruožai



1.Visos instrukcijos yra vienodo ilgio, taigi, nereikia papildomų operacijų jų ilgiui nustatyti.
2.Visos instrukcijos yra neišskaidomos ir minimalios. Dėl to nereikia naudoti papildomų mikroprograminių įrenginių, programa gali būti geriau optimizuota. Kai kuriuose "RISC" procesoriuose (pvz., pirmuosiuose "Sparc") atsisakyta netgi daugybos ir dalybos veiksmų.
3.Visos operacijos atliekamos tik su reikšmėmis, esančiomis registruose, taip išvengiant bet kokių galimų prastovų, atsirandančių, kreipiantis į operatyvinę atmintį.
4.Procesoriai turi kelis registrų rinkinius bei instrukcijas, leidžiančias procesoriaus darbo metu pakrauti registrų rinkinį duomenimis, tam kad paskui programa galėtų pereiti prie naujo registrų rinkinio, nesikreipdama į atmintį. Tai itin tipiškas "RISC" procesorių bruožas, kuris, nors ir nėra būtinas, tačiau egzistuoja praktiškai visosuose "RISC" procesoriuose. Toks registrų rinkinys vadinamas registrų langu.
5.Tipiški "RISC" procesoriai yra 32 ar daugiau bitų procesoriai (kai kada jie turi net 256 bitų registrus), nors yra sukurta ir "RISC" bruožus turinčių 16 bitų procesorių (pvz., "Siemens 80C166", turėjęs 16 16bitų registrų ir tipišką "RISC" architektūrą su registrų langu).
6.Visi "RISC" procesorių registrai yra bendros paskirties (žinoma, išskyrus komandų skaitiklį ar pan.). Aišku, yra ir daug "CISC" procesorių, turinčių bendros paskirties registrus (pvz., "Motorolla 68000"), tačiau specializuotų registrų (akumuliatorių) "RISC" architektūrose paprastai nebūna.
7.Vektorinės instrukcijos - galimybė vienu metu vykdyti kelių operandų sekų apdorojimą pagal vieną ir tą patį operacijos kodą,  pvz., skaičių A sudėti su skaičiumi B ir paraleliai skaičių C sudėti su skaičiumi D. Tokio tipo veiksmai lengvai realizuojami "RISC" procesoriuose, kai "CISC" tam reikia papildomų schemų. Aišku, vektorinės instrukcijos naudojamos ne visuose "RISC" procesoriuose, tačiau jos pakankamai būdingos.
8."Matematiška" procesoriaus optimizacija - kuriant procesorių, jame neatsižvelgiama į programavimo kalbų ar kompiliatorių ypatybes, kaip ir į tai, kad kartais tenka rašyti programas asembleriu. Visas komandų rinkinys parenkamas taip, kad procesorius dirbtų maksimaliai efektyviai, nesvarbu, kiek sunku bebūtų jam programuoti, o optimizacija užsiima kompiliatoriai.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą

Tinklaraščio archyvas

Etiketės