2013 m. sausio 10 d., ketvirtadienis

9.4. Temos apibendrinimas



1.      Tiesioginiai mainai- tai programiškai valdomi duomenų mainai tarp pagrindinės atmintinės ir išorinių įrengimų aplenkiant procesorių.
2.      Tiesioginiams mainams  būtina turėti specializuotą valdiklį,  kuris perimtų iš procesoriaus ne itin sudėtingas mainų valdymo funkcijas. 
3.      Nors DMA sustabdo procesorių (cycle stealing) duomenų siuntimo momentu, tai nėra pertraukimas, nes programos kontekstas nesaugojamas ir procesorius nieko neapdoroja. 
4.      Tiesioginiams mainams valdyti mikroprocesorinėje sistemoje naudojamas DMA valdiklis arba kanalas, kuris perima iš procesoriaus kreipties į atmintinę adreso didinimo, bei ciklų skaitiklio parodymo mažinimo kiekviename cikle funkcijas.
5.      Tiesioginių mainų valdiklyje realizuotas daugelio kanalų aptarnavimo vienu metu  galimybės.
6.  Kai keitimasis duomenimis tarp operatyvinės atmintinės ir išorinio įrenginio realizuojama tiesioginių mainų principu, mikroprocesorius išduoda signalą HLDA. Jis perveda duomenų ir adreso linijas į trečią būseną, tuo būdu atsiribodamas nuo sisteminės magistralės.
7.      Vedančiuoju moduliu tampa tiesioginių mainų valdiklis, kuris ir organizuoja duomenų perdavimą viena ar kita kryptimi.
8.      Tiesioginių mainų valdiklis bet kuriuo metu gali būti  vienoje iš 3-jų būsenų: nedarbo būsena, programavimo būsena, mainų būsena.
9.      Valdiklis yra nedarbo būsenoje, kai į CS siunčiamas aukšto poliarumo signalas. Tuomet jo duomenų išvadai yra "z" būsenoje.
10.  Kai valdiklis yra programavimo būsenoje, komandomis OUT į jo valdančiojo žodžio registrą, adreso registrą bei ciklų skaitiklius įvedami pradiniai duomenys.
11.  Valdantysis žodis, apsprendžiantis darbo režimą ir duomenų mainų kryptį (rašymas/ skaitymas), o į adreso registrus (AR0-AR3) duomenų masyvų pradžios adresai operatyviojoje atmintinėje, į ciklų skaitiklius (CSR0-CSR3)  - perduodamų duomenų masyvų baitų kiekis.
12.  Jeigu programuojant į valdančio žodžio skiltį, D4-D7 įrašyti nuliai, tai valdiklis dirbs pagrindiniu mainų režimu. TM reikalavimo signalai aptarnaujami prioriteto tvarka. Aukščiausias prioritetas suteikiamas nuliniam kanalui, o žemiausias- trečiajam.
13.  Valdiklis gali aptarnauti 4 kanalus, tačiau konkrečiu laiko momentu vyksta pasikeitimas informacija tik tarp valdiklio ir vieno kanalo.
14.  Duomenų kanalai – tai naujos kartos įvesties – išvesties procesoriai. Per juos tiesiogiai vyksta duomenų  perdavimas tarp pagrindinės atminties iš diskų ar juostų.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą

Tinklaraščio archyvas

Etiketės