2013 m. sausio 11 d., penktadienis

5.7. Aštuntosios kartos procesoriaus mikroarchitektūros apžvalga



Pagrindinis tikslas kurio buvo siekiama projektuojant naują procesorių AMD Opteron™ - užtikrinti naują našumo lygį vartotojams. Norint tai pasiekti, įvestas optimalus balansas tarp darbo dydžio atliekamo per vieną procesoriaus darbo taktą ir galimybės kelti taktinį dažnį vystant technologinį procesą. Naudojamas pakeistas konvejeris, kuris turi 12 pakopų sveikiems skaičiams apdoroti ir 17 pakopų slankaus kablelio skaičiams. Procesoriaus branduolio mikroarchitektūra parodyta paveikslėlyje 5.6.
5.6 pav. Procesoriaus branduolio mikroarchitektūra

Eilė architektūrinių pakeitimų buvo padaryta siekiant padidinti atliekamų instrukcijų skaičių per vieną taktą lyginant su praeitos kartos procesoriais. Remiantis novatoriškom technologijom AMD Opteron™ procesorius rodo žymiai geresnius rezultatus ir produktyvumą tuo pačiu taktiniu dažniu, palyginus su praeitos kartos procesoriais.
AMD Opteron™ procesorius gaminamas pačiomis naujausiomis technologijomis, naudojant SOI (Silicon on Insulator) technologiją, kuri įgalina kelti procesoriaus taktinį dažnį ir produktyvumą. Ateityje planuojama šio procesoriaus gamyboje panaudoti technologines normas, kurios leis prieiti prie 0.10 mikronų technologijos.
Šiaurės tiltas AMD dviejų branduolių procesoriuose integruotas į procesoriaus lustą. Privalumas yra tas, kad dvejų branduolių procesorius galima pajungti per standartinį lustyną, skirtą paprastam K8 architektūros vieno branduolio procesoriui. Kompiuterio architektūra yra NUMA.  Tokios architektūros dėka procesorius gali kreiptis į kito procesoriaus atmintinę. Kad procesoriai netrukdytų vienas kitam, kreipdamiesi į tą patį atmintinės segmentą, buvo sukurtas komutatorius  “Cross bar”. Jis atsakingas ir už automatinį duomenų, kurie įvedami iš išorinių įrenginių, paskirstymą. Šiaurės tilto integravimas ir “AMD” “Hiper transport” technologijos naudojimas leidžia dirbti dviem branduoliams praktiškai netrukdant vienas kitam.
33
5.7. pav. Klasikinė AMD dvejų branduolių procesoriaus sandara
Rus_Opteron_Core3Rus_Opteron_Img4
5.8 pav. Opteron procesorius ir jo jungimas daugiaprocesorinėje sistemoje

Be procesoriaus branduolio kristale integruotas atmintinės valdiklis, pirmo ir antro laipsnio priešatmintinė ir HyperTransport™ magistralės valdiklis. Toks sprendimas pirmą kartą naudojamas procesorių industrijoje ir atveria naujas galimybes projektuojant aukšto našumo platformas.
Efektyviam srautų paskirstymui tarp trijų HyperTransport™ sąsajų, atminties valdiklio ir vidinių sisteminių sąsajų, naudojamas vidinis procesoriaus komutatorius XBAR, kuris parodytas paveikslėlyje 5.7.
AMD Athlon 64 FX-51 procesorius specialiai skirtas vartotojams, kuriems reikia maksimalaus našumo, žaidimų mėgėjams, “greitos sistemos” entuziastams.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą

Tinklaraščio archyvas

Etiketės