2013 m. sausio 12 d., šeštadienis

5.14. Temos apibendrinimas



1.    Su mikroprocesorių šeima Pentium pasaulinėje rinkoje sėkmingai konkuruoja kompanijos AMD sukurti Krypton (K-5, K-6, K-7, Athlon) bei naujieji Hammer šeimos procesoriai, turintys x86 komandų sistemą.
2.    Ne vienerius metus kompanija AMD mikroprocesorių gamybos srityje atsilikinėjo nuo Intel’io visa mikroprocesorių karta ir tenkindavosi tik tuo, kad procesorius gamindavo naudodama licenzijuotas technologijas, tik įdiegdama keletą savo konstrukcinių patobulinimų.
3.    Atsiradus mikroprocesoriui Pentium, matydami pavojų būti visiškai išstumtiems iš mikroprocesorių rinkos, AMD ėmėsi kurti visiškai naują mikroprocesorių šeimą suderinamą su x86 mikroprocesorių šeima.
4.    K5 - tai pirmasis AMD procesorius, sukurtas nesinaudojant jokia Intel turima informacija (išskyrus mikrokodą x86), ir pirmasis, siūlantis didesnį produktyvumą, nei Intel procesoriai. Kaip teigia AMD, tokios programos, kaip Microsoft Excel, Microsof Word ar Corel Draw su mikroprocesoriumi K5 dirba 30% sparčiau, negu su tokio pat taktinio dažnio Pentium.
5.    Toks K5 produktyvumas pasiektas dėl padidintos priešatmintinės ir progresyvesnės superskalirinės architektūros. Vietoje Pentium naudojamų sudvejintų konvejerių sveikų skaičių apdorojimui, K5 mikroprocesoriuje naudojama superskaliarinė architektūra su keturgubu komandų pateikimu, penkiais apdorojimo blokais ir RISC branduoliu su unikaliu x86 komandų dekoderiu.
6.    1998 metų gegužės pabaigoje AMD pranešė apie savo naują produktą – mikroprocesorių K6 – II su superskaliariniu MMX komandų apdorojimu ir 3DNow! technologija, kurioje yra 21 nauja instrukcija, tarp kurių - pagreitinančios trimačių objektų vaizdavimą, palaikančios stereo garsą bei video. Tokios galimybės Intel mikroprocesoriuose buvo įgyvendintos žymiai vėliau, kai buvo išleistas procesorius Pentium III.

7.    Pagreitintas apdorojimas, naudojant 3DNow! technologiją, gaunamas dėl to, kad vietoje MMX komandų yra naudojamos analogiškos, bet dirbančios su slankaus kablelio formato duomenimis SIMD komandos.

8.    1999 metų viduryje pasirodė naujas kompanijos AMD procesorius – K7. Jis sudarytas iš 20 milijonų tranzistorių ir gaminamas pagal 0,25 µm technologiją, darbinis dažnis 500 MHz.
9.     Procesorius AMD K7 gali dekoduoti tris x86 komandas į šešias RISC komandas. Po dekodavimo RISC86 komandos patenka į buferį, kur laukia, kol bus įvykdytos viename iš procesoriaus vykdymo blokų. K7 buferis gali saugoti 72 operacijas (tris kart daugiau, nei K6) ir    išduoda po devynias - kiekvienam vykdymo blokui po vieną.
10.     Naujų mikroprocesorių AMD šeima įgijo pavadinimą Hammer. Pagrindinių plokščių gamintojai iš anksto pasiruošė ir jau pradėjo tiekti motinines plokštes su 754 ir 940 procesorių lizdais (jie skirti 64 bitų   procesoriams.).
11.     Aštunta AMD procesorių karta paremta visiškai nauja AMD64 technologija, kuri praplečia tradicinę x86 architektūrą. Rezultate ne tik gaunamas didesnis sistemos našumas, bet ir prasiplečia panaudojimo galimybės bei padidėja sistemos lankstumas.
12.     Strateginis perėjimas prie 64 bitų skaičiavimo remiasi pilnu suderinamumu su jau egzistuojančiu 32 skilčių standartu operacinėms sistemoms ir tuo pačiu galimybe naudoti 64 skilčių skaičiavimus ten, kur tai reikalinga.
13.  AMD64 technologija vysto standartinė x86 architektūrą ir leidžia formuoti vieningą infrastruktūrą 64 skilčių technologijoje, kuri pilnai suderinama su tradicine standartine x86 architektūra. AMD64 technologija saugo klientų investicijas: jie toliau gali naudotis savo 32 skilčių programomis ir produktais, kol patys nuspręs diegti naują 64 bitų programinę įrangą.
14.     Procesoriaus AMD Opteron™ mikroarchitektūra leidžia panaudoti unikalų lankstumą naudojant naujas 64 skilčių operacijų sistemas ir programas tuo pačiu palikdama pilną suderinamumą su jau egzistuojančiomis 32 bitų programinėmis priemonėmis.
15.     Nauja architektūra operuoja 64 bitų adresų registrais ir duomenimis, o tai leidžia praplėsti operatyviosios atmintinės adresuojamąjį lauką ir atsikratyti egzistuojančio 4 GB apribojimo, kuris kelia sunkumus projektuojant informacijos apdorojimo sistemas.
16.     Technologija HyperTransport™ – tai dar viena naujos AMD technologijos sudedamoji dalis. Tai efektyvi ir greita taškas – taškas tipo sąsaja, skirta ryšiams su lustais ir suprojektuota didelių duomenų srautų siuntimui būsimoms komutacinėms ir skaičiavimų platformoms.
17.     Technologija HyperTransport™  palaiko pikinį našumo barjerą iki 12.8 GB/s. Technologija HyperTransport™ siūlo idealius sprendimus daugeliui didelio pralaidumo reikalaujančių programų. HyperTransport™ panaudojimas pakelia sistemos našumą, panaikindama “siauras “ vietas duomenų sraute, praplėsdama duomenų srautą ir mažindama kreipties vėlinimą.
18.     AMD Sempron™ skirti vidutinės klasės staliniams ir nešiojamiems kompiuteriams.

19.     Pagrindinis dual core procesorių skirtumas nuo ankčiau nagrinėtų - tai technologija patalpinanti du branduolius tame pačiame luste. Visus skaičiavimus tuomet galima vykdyti  dviem srautais. Atlikdami, tarkime, video failo konvertavimą (kuris naudoja nemažai procesoriaus resursų) antrame plane, galime vykdyti kitas programas pirmajame plane.

20.     Pagrindinis tikslas kurio buvo siekiama naujo procesoriaus AMD Opteron™ - užtikrinti naują našumo lygį vartotojams. Norint tą pasiekti, įvestas optimalus balansas tarp darbo dydžio atliekamo per vieną procesoriaus darbo taktą ir galimybės kelti taktinį dažnį vystant technologinį procesą.
21.     AMD Opteron™ procesorius gaminamas pačiomis naujausiomis technologijomis, naudojant SOI (Silicon on Insulator) technologiją, kuri išsiskiria naujoms galimybėms kelti procesoriaus taktinį dažnį ir produktyvumą.
22.     AMD Opteron™ 4 branduolių sistema turi  galimybę naudoti AMD Virtualization™ (AMD-V) privalumus.
23.     Pagrindinės specializuotų procesorių branduolių kūrimo veikloje dalyvaujančios kompanijos yra Tensilica, ARC Cores, Hewlett Packard ir STMicroelectronics. Jų veiklos "ideologija" panaši, bet skirtingi uždaviniai ir rinka.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą

Tinklaraščio archyvas

Etiketės