2013 m. sausio 9 d., trečiadienis

3.6. Pertrauktys



Pertrauktys pirmiausiai reikalingos instrukcijų apdorojimo efektyvumui pagerinti. Pavyzdžiui, procesorius siunčia duomenis į spausdintuvą, po kiekvienos rašymo operacijos procesorius darys pauzę ir nedirbs, kol spausdintuvas baigs spausdinti. Ši pauzė gali trukti šimtus ir net tūkstančius instrukcijos ciklų (dauguma Į/I yra daug lėtesni už procesorių), per kuriuos nebus kreipiamasi į atmintį. Akivaizdu, kad tai labai „išlaidus" procesas - kol atliekamos išorinio įrenginio operacijos, procesorius galėtų vykdyti kitas instrukcijas.

3
3.5 pav. Instrukcijos ciklas

Vartotojo programos atžvilgiu pertrauktis, tai įprastos vykdymo sekos sutrikdymas. Kai pertraukties apdorojimas įvykdytas, vėl tęsiama vykdyti vartotojo programą.
Siekiant prisiderinti, prie pertraukčių, į instrukcijos ciklą įvedamas pertraukties ciklas (3.5 pav.). Per pertraukties ciklą procesorius tikrina, ar nėra signalo, rodančio, kad yra pertrauktis. Jei iki šio ciklo pertraukčių nebuvo, procesorius apdorojo išrankos ciklą ir dabar išrenka kitą esamos programos instrukciją. Plačiau apie pertrauktis sužinosite 8 temoje.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą

Tinklaraščio archyvas

Etiketės