2013 m. liepos 11 d., ketvirtadienis

1.3. SKAITMENINIŲ SIGNALŲ TIPAI IR KODAI


1.3. SKAITMENINIŲ SIGNALŲ TIPAI IR KODAI

Skaitmeninės informacijos perdavimo laikas skirstomas į trumpus laiko intervalus vadinamus taktais. Taktinius impulsus formuoja taktinių impulsų generatorius, tai dažniausiai yra labai stabilaus dažnio kvarcinis generatorius. Šio generatoriaus dažnis yra dalijamas į žemesnio dažnio signalus ir naudojamas įtaiso įvairių sudėtinių dalių valdymui. Asmeniniuose kompiuteriuose taktų pasikartojimo dažnis t. y. taktinis dažnis siekia tūkstančius megahercų, o telekomunikacijų ir kituose skaitmeniniuose įtaisuose ir didesnis.
Skaitmeniniai signalai gali būti potencialiniai arba impulsiniai (1.8 pav.):
1.8 pav. Potencialinis ir impulsinis skaitmeniniai signalai.

  • jei signalas potencialinis, tai perduodamas lygis nekinta viso takto metu
  • jei signalas impulsinis, tai loginis lygis yra tik pradiniu takto momentu, paprastai 1 atitinka impulsas takto pradžioje, 0 – jo nebuvimas.
Toliau nagrinėsime tik potencialinius signalus.
Skaitmeninė informacija sudaryta iš žodžių – tai loginių 1 ir loginių 0 rinkiniai. Vienas loginis 1 ar 0 vadinami bitu (apie tai plačiau sužinosite nagrinėdami sekančią temą). 1.8 pav. pavaizduota informacija sudaryta iš 8 loginių lygių t.y. žodžio ilgis yra 8 bitai.

1.9 pav. Nuoseklus ir lygiagretus skaitmeninio signalo perdavimas

 Informacija skaitmeniniuose įtaisuose perduodama nuosekliai arba lygiagrečiai.
Perduodant informaciją nuosekliai, t.y. nuosekliu kodu, reikia vienos perdavimo linijos ir tiek taktų, koks yra žodžio ilgis (1.9 pav.). Toksai perdavimo būdas naudojamas, kai perdavimo laikas nėra svarbus.

Perduodant informaciją lygiagrečiai, t.y. lygiagrečiu kodu, reikia vieno takto ir tiek perdavimo linijų, kiek bitų yra žodyje (1.9 pav.). Toks perdavimo būdas naudojamas, kai perdavimo laikas  svarbus.
Nuoseklus ir lygiagretus informacijos perdavimo būdai naudojami perduodant informaciją iš personalinio kompiuterio į išorinius įtaisus, pavyzdžiui, į spausdintuvą. Daugiau apie šiuos perdavimo būdus sužinosite nagrinėdami registrus, kompiuterių architektūrą ir periferinius įrenginius.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą

Etiketės